Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 1. 2007

Nejdek v Krušných horách

Nejdecký Penny-Market

Obrazek

 

Sama o sobě by tato budova tak odpudivým dojmem snad ani nepůsobila, ovšem pouze za podmínky,  že bychom nevěděli, jak vypadá okolní zástavba.

Obrazek

A o to právě jde. Vezmeme-li v úvahu, jaký tvar mají střechy obytných domů v sousední Husově ulici,

Obrazek

přidáme-li pohled na střechu staré školy a před ní stojící tělocvičny

Obrazek

... a uvědomíme-li si, že i architekt komplexu nové firmy Witte  tvořil takříkajíc "v souladu  s  kontextem místa",

Obrazek

neubráníme se dojmu, že budova Penny-Marketu působí - lidově řečeno - jako pěst na oko. Není však jediná. Nedaleko od ní se  nad městem vypíná poloopuštěný "mrakodrap" nejdecké česárny vlny (dnes fa Vlnap) - ten ovšem vznikl  v období totality, kdy estetika v architektuře byla častokrát tím posledním, co "budovatele socialismu" zajímalo.

Obrazek

O to nepochopitelnější je, že bývalá radnice akceptovala ve svém městě další podobnou hrůzu. Nezbývá, než se ptát, proč se stavitelé Witte mohli  místním urbanistickým podmínkám přizpůsobit,  a proč totéž nikdo nepožadoval po projektantech budovy Penny -Marketu?

 

Ale  protože smyslem této rubriky  není pouze kritika,  zaměříme se také na něco pozitivního ...

 

Obrazek

Nejdek patří mezi města, která nemají  mnoho slavných rodáků. Kromě "krále Miroslava" z filmové pohádky O pyšné princezně (Vladimír Ráž) je to štábní kapitán Otakar Korec. O to víc si těchto osobností dokáže vážit - nejen zásluhou radnice, ale také občanského sdružení Jde o Nejdek.  Na  horním snímku je pamětní deska  nacházející se na místě , kde stával rodný dům Otakara Korce,  který  bohužel zahynul  hned na začátku druhé světové války ve Francii.